Prvi koraki

Publikacije

Za vas smo pripravili publikacije, ki vam bodo v pomoč pri prvih začetkih starševstva

Dihanje novorojenčka

Opisali smo priporočila za pravilno ležanje in spanje novorojenčkov in dojenčkov ter prepoznavanje znakov, ki kažejo, da je novorojenčkovo dihanje nezadostno oz. da ima novorojenček dihalno stisko.

PDF

 

Novorojenčkova koža

Koža je človekov največji organ, ki pokriva celotno površino telesa. Nastane iz zarodkovega zunanjega kličnega lista tako kot živčna cev, iz katere se kasneje razvije živčevje. Predstavlja okno, skozi ….

PDF

 

Pomagati otroku zmanjšati strah in bolečino med zdravstvenim posegom

V življenju se sicer bolečini ni vedno mogoče izogniti, marsikdaj pa jo lahko ublažimo. V skrbi za zdrav razvoj vašega otroka smo za vas pripravili vodnik, da vam bo v pomoč, če bodo pri vašem otroku potrebni zdravstveni postopki, ki utegnejo biti zanj neprijetni, nekoliko boleči, ali pa ga le plašijo.

PDF

 

Vedenje pri novorojenčku

Novorojenčkovo vedenje je svojevrstna govorica ….

PDF

 

Oko in vid pri novorojenčku

Novorojenček že takoj po rojstvu začne spoznavati svet okoli sebe z različnimi čutili. Za spoznavanje okolice je poleg sluha, voha, okusa in dotika vid zelo pomemben čut. Razvoj vida se pravzaprav začne že pred rojstvom. Prav zaradi tega je zelo pomembno, da mati že med nosečnostjo skrbi za zdrav način življenja (ustrezna prehrana, počitek, izogibanje kajenju, alkoholu in drogam), saj tudi način življenja nosečnice vpliva na razvoj plodu, vključno z očmi in vidnega centra v možganih. Oči in vidni sistem ob rojstvu še niso v celoti razviti. Takrat je od vseh čutov vid najmanj razvit. Njegov razvoj se nato nadaljuje po rojstvu. Na razvoj vida vpliva veliko zunanjih dejavnikov, tako vidna stimulacija kot tudi prehrana novorojenčka. Zato je prav obdobje hitre rasti zelo kritično. Normalen razvoj vida je zelo pomemben, saj vpliva tudi na druge vidike razvoja otroka: na motorični, kognitivni, socialni razvoj, na razvoj govora in jezika.

PDF

 

Nega novorojenčkovega popka

Novorojenčkov popek se mora po otrokovem rojstvu čim hitreje in brez zapletov zaceliti. Osnovno vodilo pri negi popka je, da ga vzdržujemo čim bolj suhega in čistega. V tej knjižici boste našli navodila, kako to dosežemo. Poleg tega je predstavljen normalen potek celjenja popka, nekateri pogostejši zapleti oziroma bolezni novorojenčkovega popka ter navodila, kako ukrepamo ob težavah.

PDF

 

Starši in prva pomoč pri nujnih stanjih dojenčkov in malčkov

Katera so nujna stanja v zgodnji življenjski dobi? Kako lahko starši ukrepamo?